Afwijkende bedragen voor boodschappen

Vriendin en ik wonen bijna een jaar samen. Sinds die tijd hebben we een gezamenlijke betaalrekening, waar we allebei maandelijks op storten en de gezamenlijke kosten van betalen. De ene maand houden we veel meer over dan de andere maand…

Gezamenlijke kosten

Op deze rekening storten we een bedrag dat bedoeld is voor boodschappen, internet en tv, de verzekeringen die we samen hebben (inboedel en WA), en de elektra, water en verwarmingskosten. Met andere woorden, alle kosten die we samen maken. Voor alle overige zaken houden we de financiën gescheiden, wel zo overzichtelijk.

Van dit bedragen houden we eigenlijk elke maand wel wat over. Dat zijn geen grote bedragen, mijn pensioenleeftijd zal er niet significant lager van worden. Toch is het leuk meegenomen om zo samen ook iets te sparen. Niet perse voor later, zoals een huis dat we samen willen kopen, maar bijvoorbeeld om samen van op vakantie te gaan. Overigens zie ik deze spaarrekening niet echt als een bezitting. Gek is dat eigenlijk, voor iemand die zo nauwgezet zijn financiële prestaties meet. Ik zie het maandelijkse bedrag dat ik overmaak naar onze rekening als lopende kosten in die maand. Alles wat er over blijft is “zwart geld” grap ik dan. Het is geld dat buiten mijn boeken om bestaat (ik heb het immers al “uitgegeven”).

Wat gek is, is dat er in sommige maanden meer geld overblijft dan in andere maanden. De enige echte variabele in de kosten zijn de boodschappen. Het blijkt dus dat we niet elke maand voor hetzelfde bedrag boodschappen doen. Dit kan ook niet natuurlijk, maar hoe het komt weet ik niet. Ik houd vanwege de lage bedragen de administratie van de gezamenlijke rekening niet bij namelijk. Misschien dat ik dit ooit nog wel ga doen. Voor nu vind ik het teveel gedoe. Ook omdat ik me afvraag hoe ik dat dan in mijn eigen dashboards ga verwerken. Goed idee voor een blog trouwens!

Maar goed, terug naar de boodschappen. Er zitten best grote verschillen in van maand tot maand. Merken jullie dit ook?

14 Comments

 1. Ik moet bekennen dat ik zelden tot nooit boodschappen doe. Wel weet ik hoe wij het financieel aanpakken; er wordt aan het begin van de maand 400 EUR gepind, dat is het boodschappengeld voor een hele maand. We proberen 2x per week boodschappen te doen, 1x lukt ons niet qua planning / versheid van producten. Wel zitten we 2x per week aan tafel om te bepalen wat we de komende dagen eten en welke boodschappen nog nodig zijn (ik ben bijv. verantwoordelijk voor de keuken dus zaken als vaatdoekjes, vaatwastablet / afwasmiddel / keukenrol / vuilniszakken geef ik dan braaf door).

  Daarnaast doet Mrs dit jaar mee aan de “52 Weken Challenge” waarbij je in de eerste week 1 eur spaart, in de tweede week 2 eur etc…hoe ze het doet? Geen idee 🙂

  Maar goed, ik denk dat e.e.a. wel te maken heeft met planning. Bepalen jullie vooraf wat jullie gaan eten of gebeurt dat als je in de winkel loopt? En hoe vaak doe je per week boodschappen? Misschien toch maar eens gaan bijhouden 😉

  1. Gewoon geen boodschappen doen is ook een optie! Wel goed dat jullie er structuur in aanbrengen. Met het lijstje en vaste momenten om boodschappen te doen. Ik kan met voorstellen dat dat helpt. Wij hebben die intentie ook, maar het lukt niet altijd! Onder andere met de reden van het krijgen van eters of juist vaker bij anderen eten.

 2. De ene maand zijn wij meer kwijt dan de andere maand dat hou je toch volgens mij. Ik ga uit van het gemiddelde per jaar van 2017 en door probeer ik onder te blijven.

  1. Top, zo heb ik het budget ook opgesteld maar we blijven er flink onder, zij het met veel verschillen van heel veel besparen tot een klein beetje.

 3. Onze kosten voor boodschappen die varieërden vorig jaar tussen de €277 en €652. Gemiddeld over 2017 waren wij €450 kwijt. De grote fluctuaties hebben er denk ik vooral mee te maken dat we soms weken hadden dat er meerdere malen mensen bleven mee-eten en dat we andere keer mogelijk vaker buiten de deur (bij vrienden/familie) aten.

  1. Daar zit best een afwijking in dan. Wij komen niet aan de 450 euro gemiddeld, daar zitten we best onder. Maar de uitschieters die jij noemt zien wij ook wel, zij het met iets lagere bedragen. Waarschijnlijk heeft dit met timing te maken (net wel of niet niet binnen de maand boodschappen doen) en met inderdaad het wel of niet thuis eten. Ook maanden waarin ik veel op reis ben zijn “goedkoop” wat dat betreft, want dat scheelt met koken!

 4. Ik hou (mede hiervoor) ook de gezamenlijke rekening bij. Kost een paar minuten per week met mijn geautomatiseerde spreadsheet. In boodschappen zie ik behoorlijke fluctuaties, maar dat vind ik niet erg omdat we met een jaarbudget werken.

  Wij werken met een boodschappenlijst, doen maar één keer per week boodschappen, en werken met een werkmenu dat deels bepaald wordt door de aanbiedingen.

  Maar de enige manier om het echt uit te zoeken is het bijhouden, inderdaad.

  1. Je hebt gelijk… ik moet er toch maar aan gaan geloven vrees ik… Ik zal voor mezelf eens uitwerken hoe ik dit het beste kan aanpakken.

 5. Ik houd het bij op mijn blog. Gem. genomen zitten we op 90 euro per week ongeveer voor 2 volwassenen, 2 kinderen. Wellicht dat ik net als jij, het over een tijd even niet meer bijhoud.

 6. Hier merk ik dat ook wel ja, maar dat komt ook omdat ik vrijwel alle ‘overige uitgaven’ via het boodschappengeld probeer te doen. Denk aan geld voor verjaardagscadeautjes, die incidentele bestelde pizza, etentje tijdens een weekendje weg, enzovoorts. Als ik het alleen beperk tot boodschappen beperk, zou ik ruim uitkomen met ons budget van 300 euro in de maand. Ik denk dat ik het dan (met goed opletten) met 125 nog wel zou redden. Maar door die andere dingen, schurken we ook regelmatig tegen die 300 aan.

  1. Dan komt dus meer dan de helft van je uitgaven door andere zaken dan boodschappen. Dat klinkt alsof je een nieuwe categorie nodig hebt 🙂

 7. Bij ons fluctueerd het van €200 tot €250 per maand. Eens in de zoveel tijd slaan we houdbare melk in ( voor dochter), vegaburgers ( moet ik ooit zelf leren maken maar dit is makkelijk) en brood (dit kan ik nu zelf maken dus dat ga ik voortaan ook doen!) in. Als we rond de €2600 per jaar blijven ben ik tevreden.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.