Het belang van het stellen van doelen

Binnenkort (als ik dit schrijf) heb ik mijn eerste gesprek met mijn manager over het stellen van doelen. En dat is best belangrijk…

Doelen

Doelen zijn zaken die je in de toekomst wil bereiken. Als je jezelf geen doel stelt dan wordt het lastig om vooruit te gaan. Iedereen heeft bepaalde doelen in zijn of haar leven. Zowel in privé als zakelijk.

Een doel kan heel vaag zijn, zoals “ik wil ooit een verre reis maken”. Dit doel is niet specifiek. Het zegt niet wat je precies wil bereiken en ook niet wanneer. Je kan dit doel beter maken, door te zeggen “ik wil volgend jaar in de zomer een reis maken naar een land in Zuid-Oost Azië”. Dat is al veel specifieker, en nu heb je niet alleen een doel gesteld, het is ook meteen een meetbaar plan.

Privé en zakelijk

In mijn privé stel ik bijvoorbeeld dit soort doelen. Ik heb een lijstje met landen die ik wil bezoeken en reizen die ik wil maken. Ook financieel stel ik zulke doelen. Ik wil bijvoorbeeld financieel onafhankelijk zijn, voor mijn veertigste, gedefinieerd als het niet meer hoeven werken voor geld.

Daaruit komt dat ik zakelijk goed wil presteren. Dat zorgt namelijk dat mijn inkomen stijgt en daarmee dus het bedrag dat ik kan sparen en beleggen. Mijn nieuwe werkgever biedt die mogelijkheden, maar dan moet ik er wel zelf voor werken en zal ik door hem ook accountable gehouden worden. Met andere woorden, hij wordt die stok achter de deur.

Om promotie te maken moet ik kunnen aantonen dat ik bepaalde competenties beheers. Dat gesprek dat ik binnenkort heb gaat over het plan om mijn competenties te ontwikkelen om in de komende tijd (~2 jaar) door te groeien naar het volgende niveau in onze organisatie. Dat betekent dat ik zelf aan de slag moet om te bepalen waar ik nu sta, te kijken wat er gevraagd wordt voor het volgende niveau, en dan met een plan moet komen om tot dat niveau te komen. Daar kan mijn manager dan op reageren. Best spannend!

Hoe gaan jullie om met het stellen van doelen op je werk? Ben je een carrièretijger of valt dat wel mee?

4 Comments

  1. Ik had vandaag een gesprek met mijn leidinggevende over doelen voor het volgende jaar. Opleiding volgen, en dan een hele schaal hoger. Ik was blij om te horen dat ze in mij willen investeren. Ik kan kiezen uit twee opleidingen en dan aangeven welke ik wil doen. Leuk.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.