Rockstars know rockstars

Jij bent het gemiddelde van de vijf personen in je leven met wie je het meeste om gaat. Het gemiddelde in alles. In intelligentie, inkomen, sportiviteit, noem het maar op.

Dit is ook wel bekend als het Rockstars Know Rockstars principe. Vraag je je wel eens af waarom BN’ers vaak andere BN’ers trouwen? Rockstars Know Rockstars. De mensen met wie je omgaat bepalen voor een groot deel je gedrag. Het heeft denk ik te maken met je eigen perceptie van wat je “normaal” vindt. Als al je vrienden constant op dure cruisevakanties gaan en in de dikste auto’s rijden, dan is de kans groot dat jij ook zulke dingen doet.

Vaak zijn vrienden in een groep ook ongeveer op hetzelfde niveau opgeleid. Ga maar na bij jezelf. Hoeveel van je goede vrienden zijn heel veel hoger of lager opgeleid dan jijzelf? Of het type werk dat ze doen, is dat heel anders dan dat van jou? Waarschijnlijk niet. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.

Dit heeft ook betrekking op financiële onafhankelijkheid, en hier wordt het moeilijk. Want hoewel mensen met een goed inkomen vaak ook vrienden hebben met een goed inkomen, leven ze daar ook naar. Dat betekent dat het voor ons als financieel onafhankelijke in wording moeilijk is om de verleidingen te weerstaan. Je beste vriend heeft weer een nieuwe gadget gekocht? Of een goede vriendin vraagt zich af waarom je niet meegaat op die derde stedentrip van dit jaar?

Probeer je in je leven dus te omringen met die rocksterren. Want rocksterren kennen rocksterren. Als jij die rockstar wil worden, zorg dan dat je vrienden dat ook worden. En dat is voor mij een reden om te bloggen. Hier ben ik omringd met mensen met hetzelfde doel, en dat is een stuk geruststellender dan vrienden die niks begrijpen van financiële onafhankelijkheid.

2 Comments

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.