Is mijn creditcard het geld waard?

Ik heb al een tijdje, bijna twee jaar, een Flying Blue creditcard van American Express. Dit is geen goedkope kaart, maar de voorwaarden maken een hoop goed. Hij moet bijna weer verlengd worden, maar ben benieuwd of ik dat wel moet doen.

Hoge kosten

De kaart die ik heb is niet goedkoop. Hij kost maar liefst 170 euro per jaar… Dat is best wel een hoop geld voor een creditcard vind ik. Iets meer dan 14 euro per maand. Dat is overigens niet helemaal waar, het eerste jaar dat ik hem had was de kaart gratis. Het tweede jaar heb ik de 170 euro betaald. Dat maakt de prijs voor mij momenteel dus 85 euro per jaar. Ik zit nu dus te twijfelen of ik hem wel weer moet verlengen voor 170 euro.

Omdat de American Express niet overal wordt geaccepteerd heb ik ook nog een VISA kaart. Die kost me momenteel helemaal niks, via mijn bank.

Wat is dan de reden om een Amex te hebben? Voor mij in eerste instantie waren de bonusmiles die ik bij KLM Flying Blue kreeg een goede reden om deze kaart te nemen. Daarnaast zijn de uitgebreide verzekeringen erg prettig. Je hebt niet alleen aankoopgarantie als je online wat koopt, maar ook bijvoorbeeld een reis- en annuleringsverzekering als je de reis betaalt met de creditcard.

Als ik dan kijk naar de dekking, zou ik een doorlopende reisverzekering van zo’n 10-12 euro moeten nemen om vergelijkbare dekking te hebben als met de kaart. Dat vind ik dan ook wel weer prijzig en bijna even duur als de kaart zelf.

Daarnaast heb je nog wat voordelen zoals het sparen van Flying Blue miles met uitgaven die je doet bij andere winkels. Dat is geen supergroot voordeel, maar toch.

Alternatieven

Via mijn bank kan ik een creditcard gratis gebruiken. Ik mag dan kiezen uit een VISA of een American Express Green Card. Als je ze allebei wil kost dat 2,50 per maand, als je er eentje neemt is dat gratis. De VISA heeft als voordeel dat deze bijna overal geaccepteerd wordt. Met de Amex Green spaar je punten bij American Express zelf die je dan weer kan inzetten voor korting bij aangesloten bedrijven.

De Green Card heeft echter niet de verzekeringen die ik nu wel heb, met de Flying Blue Gold Card.

Ik zit dus te twijfelen. Houd ik de kaart aan als verzekering of zeg ik hem op om dan een losse verzekering te nemen? Ook zou ik kunnen proberen korting te krijgen op de kaart, door te bellen dat ik wil opzeggen. Wellicht krijg je dan een aanbieding om toch te blijven?

Wat zou jij doen?

11 Comments

 1. Op iedere verzekering met zeer uitgebreide dekking kun je op besparen wanneer je reserves hebt. Bedenk hoeveel kans is dat je die uitgebreide dekking echt nodig hebt, wat in zo’n geval de kosten zijn die je vergoed krijgt en of je deze ook op een andere manier kunt opbrengen.

  Zou zou ik het doen. Om die reden heb ik bijvoorbeeld ook een goedkope zorgverzekering met hoog eigen risico.

  1. Daar heb je wel gelijk in ja, maar in landen als Amerika kan een klein ongeluk voor duizenden euro’s aan zorgkosten met zich meebrengen. Mijn verzekeraar biedt buitenlanddekking, maar alleen voor het maximale tarief dat in Nederland gehanteerd wordt. Mijn zorgverzekering heb ik ook zoals jij ingericht. Minimale dekking en maximaal eigen risico. Ik heb namelijk geld op de bank om zorgkosten (maximaal het eigen risico) te betalen. In het buitenland gaat dat echter niet altijd, aangezien de downside daar vele malen groter kan zijn dan wat je hier maximaal kwijt bent (je ER).

  1. Ik maak er trouw gebruik van ja. Bij alles wat ik online koop, zelfs als ze geen creditcard maar wel Paypal accepteren gebruik ik mijn cc via Paypal. Ook in fysieke winkels en restaurants gebruik ik hem indien dat kan.

 2. Sowieso bellen of dat je het derde jaar niet weer gratis klant mag zijn. Je moet je realiseren dat elke keer als jij hem gebruikt, de winkelier een deel moet afdragen aan commissie. Dat is het verdienmodel, niet dat jij die €170 betaald. Gaan ze er niet in mee, dan zeg je hem op en kies je een andere kaart.

 3. Kort en goed: opzeggen.
  Hoe vaak heb je een reis betaalt met die kaart en wat is de kans dat je gaat annuleren? En sowieso een doorlopende reisverzekering verzekert meer dan alleen annulering. Doet die kaart dat ook?
  Voor andere aankopen heb je je gratis kaart nog.

  1. De kaart verzekert ook veel meer dan annuleren. Onder andere bagage, schade of diefstal aan goederen, zorgkosten tot vele duizenden euro’s (denk aan Amerika, of problemen op wintersport).

 4. Opzeggen. Als ik het goed lees, is je kaart vooral een reisverzekering. Die kun je altijd ergens anders afsluiten, met prachtige kortingen voor nieuwe leden. Is ongetwijfeld goedkoper, zeker als je af en toe wisselt zodat je steeds opnieuw die kortingen krijgt. Air Miles kunnen leuk zijn, maar er zijn ook andere spaarprogramma’s die vergoedingen geven voor vliegreizen. Euroclix bijvoorbeeld, geeft daar ook leuke bedragen voor terug. Wat betreft het vergoeden van aankopen, dat doet zo’n gratis kaart ook.

 5. Ik vind het wel een hoop geld. Mijne is 15 euro per jaar en ik heb een aparte reisverzekering (zit nu op 77/jaar, met werelddekking). Omdat ik ‘m via Euroclix heb, verdien ik een deel van die kosten via punten weer terug. Misschien niet zo gunstig als de Amex-punten, maar toch. Ik zou overigens zelf óók een Amex-kaart overwegen – bijvoorbeeld voor een (gratis) jaar – als ik me straks nog wat meer verdiep in travel hacking. Maar voor die tijd vind ik de verhouding tussen kosten/opbrengsten nog te beroerd.

  1. Het eerste gratis jaar kan je altijd doen. Laat het mij dan weten aub, via hoi@ontsladebaas.nl, want via een vriendencode krijgen wij beiden gratis KLM miles die weer te gebruiken zijn voor vluchten van KLM of partners en voor artikelen uit de Flying Blue webshop.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.