Mijn nieuwe beleggingsportefeuille

Ook ik moet er aan geloven. Van een mooie portefeuille met indexfondsen in de kernselectie van DeGiro naar… een minder mooie portefeuille. Alles dankzij de nieuwe AFM wetgeving, maar goed. Geldnerd gaat in protest (ik doe mee trouwens!), in de tussentijd kies ik andere fondsen.

Oude portefeuille

Mijn oorspronkelijke portefeuille was heel eenvoudig. Ik koos voor aandelen en obligaties, waarbij ik het percentage obligaties liet bepalen door mijn leeftijd – 10. Dat betekent momenteel 85/15 in aandelen en obligaties. Een tijdje terug besloot ik geen obligaties meer aan te houden. Ze zijn bedoeld om risico te verkleinen, maar op de lange termijn vind ik ze veel risicovoller dan een portefeuille met 100% aandelen. Zeker op mijn leeftijd.Dat betekent dat ik voorlopig alleen maar op aandelen inzet (en een deel crypto, maar die laat ik buiten beschouwing van mijn beleggingsportefeuille.

Deze aandelen verdeelde ik in 40/40/20 verhouding in US, EU en opkomende markten. Voor de US koos ik voor een 75/25 verdeling tussen large cap (S&P 500) en small cap (Russel 2000). De Europese beleggingen bestonden uit de Eurostoxx 600, en emerging markets uit een iShares tracker die belegt in 1800 bedrijven in opkomende markten.

Dat gaf mij een mooie spreiding, en de meeste van deze trackers zaten in de kernselectie van DeGiro. Daardoor belegde ik nagenoeg gratis. Dat kan helaas niet meer. De ETFs die ik kocht zijn niet meer bruikbaar. Er zijn wel wat alternatieven, maar allemaal fors duurder en buiten de kernselectie. Tijd dus om mijn portefeuille op de schop te gooien.

Mijn nieuwe verdeling

Ik heb recentelijk de overstap gemaakt naar VWRL en IUSN (ook bekend als WSML) gemaakt.

Mijn oude verdeling komt bijna overeen met deze nieuwe verdeling van 90/10 VWRL en IUSN. VWRL is een ETF van Vanguard die de wereldmarkt van large- en mid cap aandelen volgt, naar marktcapitalisatie. Dat zijn iets meer dan 3.000 aandelen in Amerika, Europa, ontwikkeld Azië en ook opkomende markten. IUSN levert mij de blootstelling aan small cap aandelen die ik mis in VWRL. Deze 3.000+ small cap aandelen zijn ook wereldwijd verspreid (waar ik eerst alleen US small cap had). De totale spreiding komt nu uit op zo’n 6.200 bedrijven (uit mijn hoofd), over de hele wereld en van grote tot kleine bedrijven. Ook heb ik nu aandelen in bijvoorbeeld Japan, die ik in mijn oorspronkelijke allocatie niet had. Wat dat betreft ben ik er dus wat op vooruit gegaan.

VWRL zit in de kernselectie en is dus gratis te verhandelen bij DeGiro. IUSN niet, die wordt verhandeld op de XETRA en dat kost 4 euro plus 0,04% per transactie. Op zich vallen die transactiekosten dus behoorlijk mee. Meer informatie en berekeningen over met name VWRL kan je lezen bij Mr. FOB.

VWRL is iets duurder en minder efficiënt dan VTI en VXUS (de ETFs die hij eerst had). Ik denk wel dat de combinatie VWRL+IUSN ongeveer dezelfde dekking geeft als VTI+VXUS. De iets hogere kosten zijn jammer, maar het is belangrijker om geïnvesteerd te blijven dan te wachten om die laatste basispunt rendement te genereren.

Velen van jullie zullen de portefeuille al hebben bijgewerkt, ik was wat laat. Wat vinden jullie van deze verdeling?

1 Comment

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.