Het bedrijf van 1.000 miljard

Apple werd vorige week donderdag meer dan 1.000 miljard dollar waard (1 trillion dollars) op de beurs. Daarmee is het het eerste bedrijf dat deze waarde op de beurs krijgt.

Beurswaardering

De waarde van een bedrijf op de beurs is heel simpel. Het wordt bepaald door vraag en aanbod. Als veel mensen aandelen willen bezitten stijgt de prijs, en als veel mensen willen verkopen daalt de prijs. Het is marktwerking zoals die bedoeld is.De reden echter waarom mensen aandelen in een bedrijf wel of niet willen bezitten is de drijvende kracht achter het spel van vraag en aanbod. Meestal heeft dit te maken met de verwachting van beleggers over de toekomstige winst van een bedrijf. Verwachten ze dat het bedrijf veel winst gaat maken, dan willen meer beleggers daar een stuk van bezitten en dat drijft de prijs op.

Apple maakt ontzettend veel winst op de verkoop van met name de iPhone. Daarnaast hebben ze andere producten en diensten maar vooral de mobiele telefoons drijven de winst. De omzet van de telefoons steeg niet zoveel, maar de marges wel: een iPhone werd gemiddeld 20% duurder dan een jaar geleden.

De winst van Apple in de laatste 12 maanden was zo’n 56 miljard dollar. Dat betekent dat de waarde van het bedrijf nog steeds 18x de winst is. Apple betaalt slechts 1,4% dividend en zit daarmee onder het gemiddelde van de S&P 500 index van 1,8%.

Beleggen in Apple

Ik zou zelf niet snel aandelen in Apple kopen. Ik houd het bij mijn strategie van het kopen van wereldwijde indexfondsen. Deze fondsen bevatten automatisch al bedrijven als Apple. Sterker nog, mijn wereldwijde fonds voor large- en mid cap bedrijven, de ETF VWRL, bevat meer dan 3000 aandelen, maar maar liefst 2% van het gewicht in deze ETF bestaat uit Apple. De technologiebedrijven Apple, Microsoft, Amazon, Facebook samen geven maar liefst 6,2% van de totale weging in de index.

Dat betekent dus dat ik door middel van mijn reguliere beleggingen al meer dan genoeg Apple bezit. Ik ben dan ook zeker niet van plan losse aandelen te kopen. Jij wel?

2 Comments

  1. Ik ben benieuwd of Apple over zoveel x jaren nog steeds zoveel winst blijft maken of de komende jaren flink blijft groeien. Naar mijn bescheiden mening: Apple prijst inmiddels zichzelf behoorlijk uit de markt. Zo vernieuwend is het bedrijf allang niet meer. Er staat alleen nog een hip merk, niet meer of minder. Of moet het een heel nieuw product in aanbieding hebben.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.