Hyperinflatie in Venezuela

Terwijl de meeste Nederlanders te weinig spaargeld hebben, en jij, ik, en een hoop andere mensen financiële onafhankelijkheid nastreven, leeft Venezuela in een staat van hyperinflatie.

Hyperinflatie

Inflatie is het verschijnsel waarin geld minder waard wordt, of beter gezegd, de koopkracht van dezelfde hoeveelheid geld minder wordt. Kan je dit jaar nog voor 1 euro een pak melk kopen, volgend jaar is dat misschien € 1,05. De inflatie van pakken melk is dan 5%. Met je geld koop je immers minder.De inflatie van gehele economieën wordt op een soortgelijke manier gemeten. Volgens de gangbare economische theorieën is inflatie tot op zekere hoogte goed voor een economie. In een gezonde economie is de inflatie dan ook zo’n 2-3%. Als de inflatie lager is, dan worden veel uitgaven uitgesteld. Als de inflatie hoger is wordt geld zo snel minder waard dat je tegen allerlei problemen aanloopt.

In Nederland en Europa is de inflatie de laatste jaren tussen de 1-2% geweest. Iets lager dan gewenst, maar beter dan in Venezuela waar de inflatie nu zo’n 1 miljoen % per jaar is.

Eieren voor je geld kiezen

De gemiddelde Venezolaan heeft dan ook liever geen geld meer, of beter gezegd, geen Bolivars meer. Die munteenheid wordt zo snel minder waard dat op het moment dat je salaris uitbetaald wordt je moet rennen naar de winkels om levensmiddelen te kopen. Wacht je te lang, dan zijn ze niet meer te betalen.

Zaken die nog wel waarde hebben in het land zijn dollars, sommige cryptocurrencies, en eieren. Veel mensen worden liever in eieren betaald dan in Bolivars, omdat eieren hun waarde relatief lang vasthouden en ook nog eetbaar zijn.

Veel mensen vluchten het land uit, op zoek naar een betere toekomst ergens anders. Ik snap dat wel, ik zou niet willen leven in een land waar mijn toekomst zo onzeker was. Zelfs al heb je betaald werk, dan is het maar de vraag of je daar water en onderdak van kunt betalen.

De oplossing is niet zo eenvoudig denk ik. Het vertrouwen in de valuta en de economie moet hersteld worden. Dat gaat niet zolang de president Maduro nog blijft zitten.

Inflatie de baas in Nederland

Hoe kan je nou in Nederland je bezittingen beschermen tegen het effect van inflatie? De 2% inflatie die wij gemiddeld hebben per jaar lijkt niet veel te zijn vergeleken met het voorbeeld van Venzuela. Maar als je dat over 40 jaar uitsmeert is het ineens toch een hoop.

Het pak melk van € 1,00 is volgend jaar (in 2019) € 1,02. Over 40 jaar, in 2058, kost dat pak melk maar liefst € 2,20. Met andere woorden, je koopkracht is meer dan gehalveerd.

Door te beleggen kan je de inflatie een beetje de baas zijn. Bedrijven die winst maken, zullen in een economie met een gezonde inflatie elk jaar een beetje meer winst maken. Op die manier groeit de waarde van je beleggingen dus mee met de inflatie.Ook vastgoed is een goede bescherming tegen inflatie. Aangezien huizenprijzen over de lange termijn meestijgen met de inflatie is dat een soort verzekering die je aangaat. Ook het financieren van vastgoed helpt daarbij. Want zo snel als je euro’s op de bank minder waard worden, zo snel wordt ook je schuld minder waard.

Ik denk dat we in Nederland van geluk mogen spreken met onze economie. Natuurlijk beweegt die in cycli, maar zo slecht hebben we het hier toch nog niet.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.