Is samenwonen fiscaal voordeliger?

bunq-gastblog

Vriendin en ik wonen inmiddels zo’n anderhalf jaar samen. We hebben toen bewust gekozen om geen fiscaal partners te worden. In onze situatie was dat niet bepaald voordelig, en dat heeft te maken met het flinke inkomensverschil dat wij hebben. In sommige gevallen is fiscaal partnerschap echter wel voordeliger. Hoe dat zit lees je in dit blog van onze partner bunq.

Is samenwonen fiscaal voordeliger?

Honderden euro’s besparen per jaar door samen te gaan wonen? Dat kan! In sommige situaties betaal je namelijk minder belasting wanneer je samenwoont. Samenwonen kan echter fiscaal pas voordelig zijn wanneer je er ook sprake is van fiscaal partnerschap. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. In het kort betekent fiscaal partnerschap dat je in plaats van alleen, gezamenlijk je belastingaangifte doet.

Nu kan samenwonen zowel positief en negatief uitvallen op het gebied van belastingen. We leggen je uit hoe het zit.

Wanneer is samenwonen fiscaal voordelig?

Als je gaat samenwonen in een nieuw koophuis, ben je gelijk fiscale partners. Fiscaal partnerschap kan soms voordelig zijn en dus kan dit kan een reden zijn om te gaan samenwonen in een nieuwe koopwoning. Ook krijg je bij fiscaal partnerschap maar een keer hypotheekrenteaftrek. Wanneer je beide eigenaar van een huis bent, is samenwonen en het tweede huisverkopen dan een goede beslissing. Wil je fiscaal partner worden, maar ga je niet samenwonen in een nieuw koophuis? Dan kan een samenlevingscontract een goede uitkomst zijn.

Wanneer is een fiscaal partnerschap voordelig?

Omdat je samen belastingaangifte doet kan je je aftrekposten, inkomsten en vermogen onderling kan verdelen. Dit is vooral voordelig wanneer de inkomens van jou en je partner verschillend zijn. Wanneer bijvoorbeeld de partner met het hoogste inkomen de aftrekposten opgeeft, is dit gelijk tegen het hoogste tarief. Te denken valt aan aftrekposten voor een eigen woning en studiekosten. Dan krijg je dus meer geld terug dan wanneer je de aftrekposten bij de partner met het lagere inkomen opgeeft.

Kan samenwonen ook fiscale nadelen hebben?

Samenwonen kan voornamelijk nadelen opleveren op fiscaal gebied wanneer je ook fiscale partners bent. Bijvoorbeeld wanneer toeslagen alleen worden uitgekeerd tot een maximaal inkomen. Je kan bij fiscaal partnerschap dan toeslagen mislopen. Echter kan samenwonen ook leiden tot fiscale nadelen wanneer je geen fiscale partners bent. Wanneer je bijvoorbeeld toeslagen zoals zorgtoeslag ontvangt, kan je partner wel toeslagpartner zijn. Dit heeft invloed op de hoogte van de toeslag. Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.

Vind je het lastig om te bepalen of samenwonen fiscaal voordelig is? Dan kan je gebruik maken van een adviseur. Je kan ook de belastingaangifte zelf op verschillende manieren invullen. De meest voordelige stuur je vervolgens op.

Ga je binnenkort samenwonen en wil je weten wat er allemaal geregeld moet worden? Bekijk dan de bunq samenwonen checklist voor een perfecte start.

Woon jij samen en maak je al gebruik van de verschillende fiscale mogelijkheden die die biedt? Of ben je net als ik niet van plan dit binnenkort te doen? Laat het me weten in de comments! 

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.